bahan2:
- makaroni (ikut suka brp byk korg nk)
- bwg besar (aku guna bwg kaler ijau2 sket tu) --> cincang
- bwg putih --> cincang halus
- fillet ayam --> potong nipis2
- cili capsicum
- cendawan (yg dh dipotong nipis2)
- kentang (potong nipis2)
- mushroom soup (campbell)
- garam
- marjerin
- 2 biji telur
- lada sulah
- cheddar cheese
cara2:
- rebus makaroni hingga kembang dan toskan
- cairkan marjerin di dlm kuali dan masukkan bwg besar & bwg putih yg dh dicincang
- biler bwh dh agak2 layu, masukkan fillet ayam dan kentang
- agak2 ayam dh msk, masukkan cendawan & capsicum
- masukkan separuh mushroom soup & tmbh air sikit
- taburkan sedikit garam
- masukkan makaroni, kacau2 sehingga serata dan masukkan sebahagian mushroom soup
- kacau sehingga semua nya sebati dgn mushroom soup yang dimasukkan
- sapukan loyang pembakar dgn sedikit marjerin supaya makaroni tidak melekat bila dibakar nnt
- pukul telur dgn lada sulah
- masukkan makaroni yg dh siap dimasak ke dlm loyang dan tuangkan telur ke atas nya dan rata-ratakan
- akhir sekali, parut cheddar cheese ke atas makaroni yg telah diratakan ke dlm loyang
- bakar di dlm oven pada suhu 180 degree celcius selama 30 minit
- selepas masak, seeloknya biar makaroni bakar menyejuk lebih kurang 15 minit supaya senang dipotong, kalau tidak dia akan sedikit hancur.. tp rasa nya tetap mavelesss....
sebelum dibakar
No comments:
Post a Comment